duminică, 27 februarie 2011

Beatboxingul

V-ati intrebat vreodata cum niste zgomote intamplatoare va pot face faimos? Ei bine,aceste sunete au devenit in timp un ritm abordat de multi oameni de pe intreaga planeta.La noi in Romania primul concert de Bearbox a fost in Cluj Napoca si Satu Mare in anul 2007.Si acum in prezent v-a avea loc un concert pe 4-6 martie la Casa de Cultura a Sindicatelor din Piatra Neamnt organizand primul concurs national de Beatbox de la noi din tara.

Pre-istoria Beatboxingului:
Imitarea vocală sunetelor de percutie a existat de o lungă perioadă de timp. O tradiţie a fost inventată în India înainte cu mii de ani, tehnica numită „Bol” ce se folosea la anumite ceremonii. Chinezii au conceput „Kouji”, prin care erau reprezentate artele.Acestea nu au legătură cu muzica Hip hop, şi nu au o conexiune directă cu Hip Hop-ul modern din Est. Într-o tradiţie africană interpretul îşi foloseşte corpul (bătând din palme, tropăind) pentru a produce sunete muzicale într-un ritm constant. Ei făceau sunete folosindu-şi gurile inspirând şi expirând aerul zgomotos, care se foloseşte şi în beatboxingul de astăzi

Beatboxingul Modern:
Popularitatea beatboxingului li se datorează în mare măsură artiştilor ca Vaughan Chadderton, Rahzel, Kenny, Muhammed care au promovat această formă artistică în lume.Sit-uri ca Humanbeatbox.com şi YouTube au contribuit la promovarea acestui gen muzical.
Unul dintre cântăreţii şi muzicienii care au început să-şi adauge propriile sunete muzicii sale a fostMichael Jackson în cântece ca „Billie Jean” sau „Who Is It”. El a admis că a avut nevoie de un aparat pentru a înregistra sunetele care îi veneau în minte pentru a nu le uita să le includă în melodii.
În 2005 Campionatul Mondial de beatboxing a fost organizat în Leipzing,Germania. Participanţii au venit din toată lumea, incluzându-i pe Tom Thumb şi Joel Turner (Australia), White Noise (Ireland), Roxorloops (Belgia), Poizunus (Canada), Faith SFX (UK). Finala a fost între Roxorloops (Belgium) şi Joel Turner (Australia). Juriului i-a fost dificil să aleagă un câştigător şi s-au desfăşurat alte 2 probe suplimentare care s-au încheiat cu succesul lui Joel Turner, devenind campion mondial.
Recent, un campionat mondial de beatboxing (2009) a strâns 52 de beatboxer-i şi foarte multe femei au concurat pentru titlu. Artista câştigătoare a fost Bellatrix (din Marea Britanie), şi artistul suedez, ZeDe, sunt deţinătorii trofeului.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu